Toate unitatile de invatamant salajene sunt invitate sa participe la o competitie nationala lansata, zilele trecute, de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului si intitulata O activitate de succes in scoala altfel. Cele mai bune zece activitati derulate in saptamana Scoala altfel, din toate scolile din tara, vor fi premiate cu bani de la minister. Sumele acordate castigatorilor nu au fost, insa, dezvaluite.
Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Ioan Abrudan, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, ca domeniile care vor fi luate in analiza fiind cultural-artistic, tehnico-stiintific, sportiv, cetatenie democratica si responsabilitate sociala, educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos, educatie ecologica si protectia mediului, abilitati de viata si consiliere si orientare. Inscrierile la aceasta competitie au demarat deja, scolile avand posibilitatea sa depuna pana la 25 aprilie materialele in format electronic privind cea mai interesanta activitate desfasurata la nivelul unitatii in saptamana Scoala altfel. Zece lucrari vor fi selectate de la nivelul judetului, urmand ca acestea sa fie transmise la minister pana la data de 4 mai, a declarat Ioan Abrudan.
Dosarele digitale transmise vor fi postate pe site-ul ministerului intre 7-14 mai, unde vor putea fi votate de vizitatori pana la 18 mai. Evaluarea dosarelor consta in punctajul acordat de o comisie de specialitate a Ministerului Educatiei, care conteaza 60 la suta din nota si din numarul de voturi ale vizitatorilor pe site, care conteaza 40 la suta. Castigatorii vor fi anuntati pana la data de 24 mai, premierea avand loc in data de 1 iunie, de Ziua Copilului. Regulamentul competitiei poate fi vizualizat pe site-ul inspectoratului scolar.
Obiectivul principal al proiectului Scoala altfel consta in implicarea elevilor si a profesorilor in activitati de educatie non-formala, care sa puna in valoare talentele, preocuparile extrascolare si competentele elevilor, in domenii cat mai diverse si interesante. Pe parcursul saptamanii au fost organizate in unitatile scolare salajene: activitati culturale, activitati tehnico-stiintifice, activitati sportive, activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.), activitati de educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.), activitati de educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.) si activitati de educatie rutiera.